diumenge, 2 de febrer del 2014

LA FOTO MÉS ANTIGA DE TERRASSA 1860


El dia 1 d'octubre del 1860 la reina Isabel II va visitar Terrassa i amb el seguici de la reina hi viatjava un fotògraf gal·lès anomenat Charles Clifford (País de Gales 1820, Madrid 1863). En arribar la reina a Terrassa, hi va estar de visita un parell d’hores, el bo d’en Charles va quedar enamorat de l’arc que els terrassencs havien construït a la plaça de l’estació, encarat al carrer Mas Adei, i allà va muntar la paradeta per a fer una  foto.

No oblidem que en aquell temps es feia servir el sistema de col·lodió humit que requereix de llarga estona per la preparació de la placa i exposicions llargues degut a la poca sensibilitat de les emulsions.

El resultat va ser una foto a on es veu l’arc, l’estació del camí de ferro i el macis de Sant Llorenç.

Un cop estudiada la foto  s’aprecia que en Charles Clifford la va manipular, arreglant el cel i afegint edificis a l’altre cantó de la via per donar sensació de ser un lloc urbanitzat.

L’amic Josep Mª Riera m’ha fet una entrevista per al Diari de Terrassa ( 1 de febrer de 2014 ) I l'ha documentat molt amb diferents detalls d’aquell 1 d’octubre del 1860.

La foto a on hi surto jo es obra del Nebridi Aróztegui.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

SABIES QUE...? Camí Fondo, carrer Cremat, Façana de la Catedral

    Sabies que...? CAMÍ FONDO Que el carrer del Camí Fondo deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa ...